Veilig slapen: wat is een veilig babybed?

Je baby brengt zeer veel tijd door in zijn bedje. Zeker de eerste maanden slaapt je kindje meer dan dat hij wakker is; zo’n 14-16 uur per dag! Je wilt daarom natuurlijk zorgen voor een goede slaapplek. Extra belangrijk is het om hierbij te letten op de veiligheid van het bedje en beddengoed van je baby. Wij vertellen je in deze blog waar je op moet letten.

Babybedje

Een veilige slaapplek voor je baby begint bij het bedje. Je kunt hierbij kiezen voor een wieg of ledikant. Een wiegje beschermt je kindje goed tegen de tocht. Zorg er wel voor dat je een wiegje kiest waarvan het schommelmechanisme vastgezet kan worden. Wanneer je baby uit de wieg groeit, is het verstandig over te stappen op een ledikant.

Een ledikant is geschikt voor kinderen tot ongeveer twee jaar. Veel ledikanten hebben een verstelbare bodem. Zo kun je de bodem hoog zetten, waardoor je niet zo diep hoeft te bukken om de kleine uit bed te halen. Wanneer je kindje kan staan, kun je de bodem onderin plaatsen zodat hij er niet uit kan klimmen.

Veiligheidseisen babybed

Waar moet je op letten bij het kiezen van een babybedje? Er is een Europese veiligheidsnorm vastgesteld voor kinderbedjes. Een wieg of ledikantje is veilig wanneer de afstand tussen de spijlen tussen 4,5 en 6,5 centimeter is. Wanneer de spijlen dichter bij elkaar zitten, kan een armpje klem blijven zitten. Bij een grotere ruimte tussen de spijlen kan je kindje er tussendoor glijden. Let er ook op dat de spijlen volledig doorlopen tot de bodem. Een bedje met spijlen die hoger beginnen is onveilig, omdat je kindje dan uit bed kan klimmen. Voor een wieg geldt dat deze minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang moet zijn. De afmetingen van een ledikant zijn minimaal 120 x 60 centimeter.

Zorg daarnaast voor een goed ventilerende lattenbodem. Dit is belangrijk omdat je kindje ‘s nachts veel vocht verliest. Een veilig bedje heeft bovendien geen scherpe of uitstekende randen (vooral bij een rieten wieg). Check dit dus goed en let ook op alle onderdelen goed en stevig op elkaar aansluiten. Dit geldt ook voor het matras: dit moet goed in het bedje passen.

Matras

Omdat je baby zo veel tijd in bed ligt, is het belangrijk voor een goed matras te kiezen. En goed betekent hier ook veilig. Zo kan een slecht (bijvoorbeeld erg zacht of dun) matras zorgen voor verstikking, omdat je kindje te ver wegzakt. Maar wat is dan een goed en veilig matras?

  • Een veilig matras is in de eerste plaats stevig en vlak. Zo kan je baby met het gezicht niet wegzakken in het matras.
  • Kies voor een voldoende dik matras: minimaal 9 cm. Zo kan je kindje zich niet per ongeluk onder het matras woelen.
  • Zorg dat er niet te veel (max. 2 cm) ruimte is tussen matras en bedrand, zodat je baby niet (met een lichaamsdeel) tussen matras en bedrand bekneld kan raken.
  • Koop een goed ventilerend matras, dat makkelijk schoon te houden is. Het matras mag dus niet voorzien van plastic omdat dit niet ventileert en erg warm is, wat voor onveilige situaties kan zorgen.

Kindermatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: latex, polyether, koudschuim, binnenvering/pocketvering. Al deze materialen hebben voor- en nadelen:

Latex: goede ondersteuning en comfortabel, makkelijk schoonhouden, maar hogere prijs en kan warm aanvoelen.
Polyether: goedkoop en makkelijk schoon te houden, maar matige ondersteuning en ventilatie
Koudschuim: comfortabel, hoge veerkracht, hygiënisch (goede vochtregulatie), goede ventilatie, maar hoge prijs
Binnen/Pocketvering: goede ventilatie, vrij goedkoop, maar lastig schoonhouden. De veren zijn vaak te breed voor je kindje en bieden daarom geen optimale ondersteuning.

Tweedehands matras?

Wanneer er allergieën in de familie voorkomen, is dit vaak geen goed idee. Oudere matrassen zijn vaak gevuld met kapok of zeegras, waar kinderen soms een allergische reactie op hebben. Verder geldt altijd: kies alleen voor tweedehands als het matras er schoon uitzien, en er geen schimmelvlekken op zitten. Omdat een pocket- of binnenveringmatras slecht schoon te houden is, is dit geen goede keuze voor een tweedehands matras.

Deken

babybed kort opmaken

Een eerste tip voor een veilige deken is dat je de eerste twee jaar geen dekbed moet gebruiken. Door de goede isolatie kan dit tot warmtestuwing leiden. Ook kan hij zichzelf makkelijker onder het dekbed woelen, wat ook de ademhaling belemmert. Je kunt wel een deken in een dekbedovertrek gebruiken. Zorg dan dat deze goed past, en groot genoeg is om aan de onder- en zijkanten goed in te stoppen. Kies anders voor een deken met lakentje.

Dekentjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: katoen, wol of synthetisch. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid en TNO blijkt dat het niet uitmaakt welk materiaal je kiest, als je het bedje maar kort opmaakt. Wat betreft de dikte van de deken geldt: hoe dikker, hoe warmen. Een zware deken betekent niet dat een deken ook warmer is. Een tweede deken is vrijwel nooit nodig.

Kort opmaken

Erg belangrijk voor veilig slapen is het bedje kort opmaken. Dit betekent dat de voetjes van de baby zo dicht mogelijk bij het voeteneinde liggen. Zorg dat de deken ongeveer tot schouderhoogte komt. Stop laken en deken aan alle kanten goed in, zodat je baby strak ingepakt is. Op deze manier blijft het hoofdje vrij, en kan je kindje niet onder het beddengoed terecht komen. Als de deken te lang is, vouw dit dan onder het bed door en niet dubbel over je kindje.

In onze volgende blog gaan we verder in op de slaaphouding, slaapkleding en meer slaaptips om je baby veilig te laten slapen.