Tips voor veilig slapen – deel 2
Onze vorige blog ging over het kiezen van een veilig babybed. Naast een veilig bedje, matras en deken zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden om een veilige slaapplaats te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan kussens en knuffels in het bedje, de slaaphouding van je baby en wat je hem ‘s nachts aantrekt.
Kussens en knuffels in bed
Er zijn wel eens kinderen gestikt in een kussen of knuffel in bed, doordat ze er onder of te dicht tegenaan kwamen te liggen en stikten. Zorg daarom dat het bedje van je baby grotendeels kussen- en knuffelvrij is, dat is wel zo veilig. Een kleine knuffel of tutteldoekje bij het inslapen, maar leg geen grote kussenachtige knuffels in bed omdat deze de ademhaling kunnen belemmeren. Met grotere knuffels en kussens kun je voor de veiligheid het beste wachten tot je kind naar een groter bed verhuist.
Niet te warm slapen
Je baby slaapt veel en elke keer omkleden is een hoop werk. Toch is het veiliger om je kindje in de juiste kleding te laten slapen, omdat hij het anders te warm krijt. Het eerste half jaar na de geboorte kan je baby zelf nog niet goed de eigen lichaamstemperatuur regelen. Het is echter gevaarlijk als je kindje het te warm krijgt, daarom is het belangrijk hier goed op te letten.
Een babyslaapzak is in veel opzichten een goede keus om je baby in te laten slapen. Zo kan je baby zich niet blootwoelen, kan zich niet op de buik draaien en als hij wat groter is ook moeilijk uit bed klimmen. Zo kan je kindje veilig slapen Er zijn veel verschillende slaapzakken te koop. Met lange mouw of korte mouw, gewatteerd, fleece of ongewatteerd. Wanneer je een warme slaapzak (gewatteerd of fleece) koopt, heb je zelden meer een dekentje nodig. Het voordeel hiervan is dat je kindje ook niet tijdens het slapen onder de deken terecht kan komen.
Let er op dat de slaapzak goed past en hals, en armgaten niet te groot zijn, zodat je kindje er niet in kan kruipen. Koop een slaapzak met rits, niet met knopen en zorg dat de ritssluiting niet bij de hals eindigt, maar bij de onderbeentjes. Zo kan het halsgat niet per ongeluk groter worden, waardoor een onveilige situatie ontstaat.
De ideale temperatuur voor slapen op de kinderkamer is 16-18 graden. Wordt het in de zomermaanden warmer, of heeft je kleine koorts? Pas dan de kleding en toedekking hierop aan en gebruik bijvoorbeeld een dunne slaapzak met korte mouwen. Veel ouders zijn bang dat hun kleine het koud heeft, maar meestal is dit niet het geval. Je kunt in het nekje voelen of je baby het te warm heeft. Wanneer dit een aangename heeft, is het goed.
Veilige slaaphouding
De veiligste slaaphouding voor je kind is op zijn rug, omdat hij dan vrij kan ademen. Draait je kleine zich om? Check dan of je de goede maat slaapzak hebt. Een te grote slaapzak maakt het makkelijker om te rollen. Wanneer je kleine onder een deken slaapt, stop deze dan stevig in zodat omdraaien lastig is.
Leg daarbij het hoofdje van je baby de ene keer links en de andere keer rechtsom neer. De schedel van je kindje is nog makkelijk vormbaar, en kan bij een voorkeurskant aan een kant plat worden. Ook kan het hoofdje dan een beetje scheef groeien. Blijft je baby een voorkeurskant houden, probeer dan eens een speeltje of muziekobile aan de andere kant te zetten, zodat je kindje zijn hoofd daarheen moet draaien. Slaapt je baby met het gezicht naar het licht toe? Draai dan het bedje om, dan zal hij de andere kant op gaan liggen. Wanneer dit niet helpt, geef dit dan aan bij het consultatiebureau.
Voor kleine baby’s is het niet veilig om op de buik te slapen omdat het hoofdje dan in het matras kan komen te liggen, wat ademen lastig maakt. Als je baby zich zelfstandig gemakkelijk om kan draaien, kan dit wel weer. Als je kindje wakker is, is het juist goed hem regelmatig op zijn buik te leggen. Zo ontwikkelen de spieren in nek, rug en armen, die hij later nodig heeft om te leren kruipen en zitten. Blijf er wel altijd bij!
Veilig in het eigen bedje
Het wordt sterk afgeraden om je baby bij je in bed te laten slapen. Zo kan je kindje het te warm krijgen, onder de deken, tussen matrassen of met het gezichtje in een kussen terechtkomen waardoor hij moeilijk kan ademen, uit bed vallen, of een slapende ouder kan op hem rollen. Zeker als de ouders gedronken hebben, medicijnen of drugs gebruikt hebben, zeer vermoeid of gestrest zijn, of overgewicht hebben is dit niet veilig. Wanneer je je baby toch dichtbij je wil hebben, zet dan het bedje of tijdelijk een campingbedje naast het ouderlijk bed.