Is inbakeren goed voor je baby?

Baby inbakeren

Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat het inbakeren van je baby heel goed kan zijn, zowel voor je baby als voor jou. Het inbakeren van baby’s is al zo’n oude traditie dat niemand meer weet waar het begonnen is. Ouders gebruiken inbakeren al eeuwenlang om hun baby een veilig, geborgen gevoel te geven. Het is niet duidelijk waarom baby’s rustig worden van inbakeren. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat de baby zich weer net zo veilig, warm en knus voelt als in de baarmoeder. Daarbij gaat een baby spartelen als hij niet stevig ingepakt is, waardoor hij zichzelf wakker houdt. Naast inbakeren is het goed om je baby in een draagdoek op je buik rond te dragen. Jouw lichaamswarmte en je hartslag zijn een warme en vertrouwde omgeving voor de baby.

De voordelen van inbakeren

  • Inbakeren is ideaal voor baby’s die slecht of onrustig slapen, of moeilijk in slaap vallen. Doordat baby’s veel spartelen kunnen ze zichzelf wakker houden. Maar als de armpjes naast het lichaam zijn ingebakerd, kan hij lekker op zijn rug in slaap vallen.
  • Je kunt je baby ook inbakeren in een draagdoek. Dan draag je hem op je buik, dichtbij je. Met een draagdoek kun je je baby makkelijk even meenemen voor een kort uitstapje. Of je kunt hem dichtbij je houden terwijl je de afwas doet of tv kijkt. Jonge baby’s liggen het liefst in een warm nestje tegen je aan, oudere baby’s kijken graag wat meer rond.
  • Baby’s die worden ingebakerd in een draagdoek huilen minder. Uit onderzoek is gebleken dat in culturen waar baby’s worden gedragen, ze minder vaak en korter huilen.
  • Als je je baby gaat inbakeren in een draagdoek, zul je merken dat hij minder huilt, alerter is en daarom veel beter nieuwe dingen kan leren. In een draagdoek heeft je baby de kans om de omgeving goed te bekijken. En omdat je baby meer prikkels uit de omgeving krijgt, wordt de groei van de zenuwuiteinden gestimuleerd. Dat bevordert weer de ontwikkeling van de hersenen.
  • Door het inbakeren van de baby tegen jou aan, neemt je baby een stukje van jouw structuur over: jouw ademhaling, hartslag en lopen kalmeren de baby en laten hem wennen aan dag- en nachtschema’s.

Hoe werkt dat, inbakeren?

Bekijk op internet (bijvoorbeeld het filmpje hieronder) of in babyverzorgingsboeken hoe je je baby inbakert. Er zijn heel veel verschillende manieren. Het is belangrijk dat de doek niet te strak en niet te los zit. De baby moet zichzelf niet kunnen bevrijden, maar hij moet nog wel ruimte hebben om adem te halen. Als de baby tegenspartelt betekent dat niet dat hij niet ingebakerd wil worden. Het spartelen heeft te maken met de weerstand die hij bij zichzelf ontdekt. Laat je baby ook geen uren achter elkaar ingebakerd liggen. Dan hebben de heupen te weinig bewegingsruimte en kunnen ze zich niet ontwikkelen. Vind je inbakeren lastig? Het wordt je makkelijk gemaakt met speciale inbakerdoeken, slaapwikkels of bakerzakken, die al voorgevormd zijn. Dan hoef je zelf de doeken of lakens niet meer te vouwen.