Luieruitslag en voeding – de do’s en don’ts

Inleiding

Het komt regelmatig voor dat kindjes last krijgen van luieruitslag bij de overgang naar een andere vorm van voeding. Dit kan bij overgang van borst- naar flesvoeding, of van vloeibare naar vastere voeding. De samenstelling van de ontlasting van je baby verandert, waardoor je kindje een grotere kans heeft op luieruitslag.

De invloed van voeding op luieruitslag

De meningen zijn nogal verdeeld in hoeverre voeding invloed heeft op het ontstaan van luieruitslag. Dit zal ook zeer per kind verschillen. Feit is dat de samenstelling van de ontlasting verandert, en daarmee de stoffen die inwerken op de kwetsbare babybillen. Over het algemeen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met voeding als kool- en ui-soorten, bruine bonen, en zuren zoals in fruit(sappen) als citrusvruchten en kiwi. Ook wordt aangeraden op te passen met pittig/scherp voedsel.

Borstvoeding en luieruitslag

Veel moeders zijn ook bang dat hun voeding babykwaaltjes als darmkrampjes of luieruitslag tot gevolg kan hebben. Meestal zal dit zich niet vertalen in luieruitslag, omdat een kind ook tijdens de zwangerschap al aan het voedingspatroon van moeder gewend geraakt is. Over het algemeen wordt daarom aangeraden gewoon te eten wat je lekker vindt en gewend bent.

Afgezien van kinderkwaaltjes, wordt door het Voedingscentrum wel het volgende aangeraden met betrekking tot borstvoeding en de eigen voeding:

  • Pas op met alcohol. Het liefst helemaal niet, maar drink je af en toe een glaasje, wacht dan minimaal 3 uur met voeden.
  • Drink liever cafeïnevrije koffie of thee. Je baby kan hier onrustig van worden.
  • Let op met bepaalde kruiden: aloë, senna en kava kava bevatten schadelijke stoffen. Venkel en anijs mogen wel (beschuit met muisjes kan zeker!), maar met mate.
  • Beperk vette vis tot maximaal 2 keer per week, omdat hierin kleine hoeveelheden schadelijke dioxines in kunnen voorkomen.

Tips bij de introductie van nieuwe voeding

De directe invloed van voeding via borstvoeding op je kleine en diens luieruitslag is dus beperkt. Bij overgang naar een vastere of andere vorm van voedsel, kan het echter wel eens voorkomen dat luieruitslag ontstaat. Wel verschilt de gevoeligheid natuurlijk per kind. Daarom is het bij de overgang naar vast voedsel is het aan te raden om een dagboekje bij te houden met wanneer je baby welke voeding geïntroduceerd krijgt. Zo zul je sneller het effect van de nieuwe voeding herkennen. Ook wanneer je baby intolerant blijkt voor bepaalde voedingsmiddelen, zul je dit eerder ontdekken. Ook kun je preventief smeren met Aldanex, zodat de babybillen goed beschermd zijn voor de veranderde ontlasting en geen luieruitslag ontstaat.