Luieruitslag bij een baby van twee weken


Inleiding

Er zijn genoeg vertwijfelde oproepen van ouders te lezen op internet. ‘Mijn baby van twee weken heeft rode billetjes en een geïrriteerde huid, maar is het niet wat te vroeg voor luieruitslag?’ Het antwoord op deze vraag luidt: Nee, ook bij baby’s van twee weken kan luieruitslag voorkomen. In deze blog informatie over de symptomen, het ontstaan ervan en wat te doen als een baby van twee weken luieruitslag heeft!

Om te bepalen of sprake is van luieruitslag is het allereerst belangrijk om luieruitslag bij een baby van twee weken te kunnen herkennen. Gelukkig zijn de symptomen van luieruitslag vrij duidelijk. Luieruitslag is te herkennen aan een geïrriteerde huid op de plek waar de luier zit. De huid is vaak rood, kapot en er kunnen zich blaasjes of bultjes op vormen. Bij deze symptomen kan je er in principe vanuit gaan dat luieruitslag de boosdoener is.

Kan mijn baby van twee weken ook spruw hebben?

Bij sommige ouders ontstaat verwarring omdat zij ook weleens van spruw hebben gehoord. Misschien dat de kleine van twee weken oud wel hier last van heeft? Ondanks dat bij spruw en luieruitslag inderdaad dezelfde schimmel de boosdoener is, is het onderscheid tussen beide aandoeningen heel duidelijk: bij spruw vormen zich namelijk witte plekjes in de mond van de baby. Deze witte plekjes komen vooral voor tegen de wangen, op het gehemelte en op de tong.

Het is heel goed mogelijk dat een baby van twee last krijgt van spruw. Ongeveer vier procent van de zuigelingen krijgt namelijk last van deze uitslag en het komt meestal voor bij kinderen jonger dan zes weken. Maar zoals gezegd is het onderscheid tussen luieruitslag en spruw eenvoudig te maken.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Wanneer je luieruitslag constateert bij de kleine van twee weken, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Maar het is misschien eerst goed om te weten hoe luieruitslag eigenlijk ontstaat. De oplossingen om het te voorkomen en te genezen dienen zich vervolgens eigenlijk als vanzelf aan.

De geïrriteerde babyhuid ontstaat vooral wanneer de luier, zeker als hier urine en ontlasting in zit, schuurt tegen de tere babyhuid. De candida schimmel speelt in dit verhaal een belangrijke rol. Candida houdt van warme en vochtige plekken. Daarom is de huid tussen de babybilletjes die regelmatig in aanraking komt met bijvoorbeeld een volle luier een dankbaar slachtoffer. Wanneer deze schimmel de overhand krijgt, zorgt het voor uitslag.

Wanneer de baby ook nog eens last heeft van diarree, kan luieruitslag nog wat heviger zijn. Luieruitslag komt ook vaak voor als de eerste tandjes doorkomen. Deze laatste reden is logischerwijs bij de kleine van een paar weken niet van toepassing, maar voor de toekomst alvast handig om te weten!

Wat te doen tegen luieruitslag bij baby’s van twee weken?

Goed, nu is hopelijk de juiste diagnose gesteld. Maar dat is natuurlijk pas stap één. Als ouder wil je dat de kleine weer zo snel mogelijk vrolijk wordt. Er is een aantal dingen dat je kan doen om de luieruitslag bij de baby van twee weken te verhelpen.

Zoals je hebt kunnen lezen gedijd luieruitslag bij een volle luier. Daarom is het belangrijk om de volle luier zo snel mogelijk te verschonen. Zo prikt de ontlasting en de urine niet in de geïrriteerde huid, en krijgen de candida schimmel minder de kans zich te ontplooien. Bij het verschonen van de luier is het belangrijk om de huid voorzichtig schoon te deppen met lauwwarm water. Het is ten zeerste af te raden om allerlei lotiondoekjes hiervoor te gebruiken. Dit gaat alleen maar meer prikken in de geïrriteerde huid.

Daarnaast helpt Aldanex om de luieruitslag bij baby’s van twee weken tegen te gaan. Aldanex is eenvoudig op de babyhuid aan te brengen. Bovendien is deze zalf doorzichtig, waardoor het herstel van de huid goed in de gaten kan worden gehouden. Ook vormt Aldanex een echte barrière. Dankzij deze opgeworpen barrière krijgt de jonge babyhuid alle kans om uit zichzelf te herstellen.

De conclusie van het verhaal: het is heel goed mogelijk dat baby’s van twee weken last hebben van luieruitslag. Maar met goede verzorging is het gelukkig ook goed te genezen!