In bad of naar het zwembad met luieruitslag?
Inleiding
Luieruitslag is ontzettend vervelend, toch ontkomen weinig baby’s er aan. De huid is rood, geïrriteerd en kapot, soms ontstaan er puistjes, blaartjes of kleine blaasjes. Ook heeft de kleine pijn bij het verwisselen van de luier. Toch moet de luieruitslag niet te veel de dagelijkse dingen bepalen of in de weg zitten. Eén van de zaken waarbij ouders vaak twijfelen of dit nog wel kan met luieruitslag, is badderen of zwemmen.
Kan mijn baby badderen met luieruitslag?
Voor veel ouders is het badderen een klein genietmoment. De baby vindt het vaak heerlijk en wordt er rustig en ontspannen van. Het zou dus jammer zijn om deze momenten over te moeten slaan door die vervelende luieruitslag. Gelukkig kan een baby ook met luieruitslag prima in bad. De luieruitslag wordt immers extra geprikkeld door urine en ontlasting en alle eventuele restjes daarvan, in bad kan je dit prima wegspoelen. Schoonwrijven met een washandje kan te ruw en pijnlijk zijn, een badje is dan juist een goede oplossing! Houd net als altijd de temperatuur van het badwater goed in de gaten.
Ook voor een baby met luieruitslag is lauwwarm water het fijnst. De beste temperatuur ligt tussen de 36 en 38 graden Celsius (nooit warmer dan 40 graden). Check zelf eerst even of het water de juiste temperatuur heeft, voordat je de kleine in het badje doet. Om zeker te zijn van de juiste temperatuur, kan je ook gebruik maken van een badthermometer. Om het helemaal af te maken, is het voor de baby lekker als de temperatuur in de badkamer ook lekker is. Zo komt je kroost niet vanuit een lekker warm bad in een koude omgeving. Het is aan te bevelen om op te passen met allerlei zeep of olie voor in bad. Juist omdat de huid al geïrriteerd is kunnen dit soort producten prikken en de babyhuid alleen maar meer irriteren. Alleen lauwwarm water doet al genoeg! Voor het afdrogen is een katoenen luier aan te raden, gewone handdoeken zijn soms te ruw voor de zachte babyhuid. Belangrijk is om de babybilletjes droog te deppen en niet te wrijven. Zeker met luieruitslag zijn de billetjes immers kwetsbaar. Zorg ervoor dat ook de huidplooien goed droog zijn. Na het droogdeppen kan je de babybilletjes nog nabehandelen met Aldanex.
Luieruitslag en zwemmen
Het verlengde van badderen is het zwembad. Ook het babyzwemmen is weer zo’n ontspan-momentje waar veel ouders en baby’s van genieten. Het grappige is dat baby’s van nature goed kunnen zwemmen, in de baarmoeder deden ze immers niets anders. Het wordt aangeraden om te wachten met babyzwemmen totdat de baby ongeveer acht weken oud is. Jonge baby’s lopen een verhoogd risico op het krijgen van een infectie en zij kunnen hun warmte onvoldoende reguleren, waardoor zij te veel kunnen afkoelen. Oefenen in het hierboven beschreven babybadje kan natuurlijk al wel!
Aangezien een baby het al zwaar te verduren heeft dankzij de luieruitslag, kan het zwemmen juist een fijne afleiding zijn. Luieruitslag hoeft hiervoor zeker geen sta in de weg te zijn. Het is wel goed om in de gaten te houden of de luieruitslag open wondjes heeft veroorzaakt op de billetjes. Als dit zo is, dan kan het chloorwater van het zwembad prikken en irriteren. Wanneer de luieruitslag zich beperkt tot een rode, geïrriteerde huid en de wondjes gewoon dicht zijn, kan het geen kwaad om lekker te gaan zwemmen. Heeft uw baby nu last van open wondjes, blaasjes of smetplekken, raden wij af om te zwemmen in een zwembad.
Bij enkel rode huid kunt u gewoon zwemmen. Ook hierbij is het weer belangrijk om na het zwemmen de billetjes goed droog te deppen. Zorg dus dat je ook naar het zwembad de juiste spulletjes meeneemt!