Luieruitslag behandelen en tips
Luieruitslag of rode billetjes zijn erg vervelend en kan voor veel ongemak zorgen. Je herkent ze aan de rode vlekken, blaasjes of bultjes. De grote vraag is: hoe moet je luieruitslag behandelen en hoe kan je het voorkomen? Hoe tover je de glimlach terug op het gezicht van je baby?
In dit artikel vertellen we je alles over luieruitslag.
Wat is luieruitslag?
Luieruitslag of rode billetjes zijn erg vernevelend en kan voor veel ongemak zorgen. De grote vraag is dan ook: hoe moet je luieruitslag behandelen? Hoe tover je de glimlach terug op het gezicht van je baby? Eerst luieruitslag in het kort:
- Luieruitslag ontstaat door een combinatie van wrijving, warmte en het in contact komen met de urine.
- Zowel baby’s als volwassenen kunnen last hebben van luieruitslag.
- Luieruitslag kan voorkomen worden door de luier direct te vervangen.
- Vermijd het gebruik van geparfumeerde doekjes.
- Heeft je baby toch luieruitslag? Gebruik voor de verzorging dan een babybillen zalf zonder parfum, zink of vetten.
Klachten en oorzaak van luieruitslag
Je baby huilt opeens meer dan normaal? Dan heeft hij of zij misschien wel last van luieruitslag. Zowel voor baby’s als voor volwassene kan luieruitslag erg pijnlijk zijn. Vooral het verschonen van de geïrriteerde huid kan erg vervelend zijn.
De oorzaak van luieruitslag is een combinatie van een aantal factoren. De inwerking van urine en ontlasting op de huid en het ‘wrijven’ van de luier. Je herkent luieruitslag het aan een rode huid, blaasjes of bultjes.
Luieruitslag wil je natuurlijk voorkomen maar het komt toch bij veel kinderen voor.
Hoe herken je luieruitslag?
Ziet het luiergebied van je kind er geïrriteerd of rood uit? Dan is de kans groot dat je kind last heeft van luieruitslag. De huid is een beetje opgezet en kan warm aanvoelen.
De uitslag kan bestaan uit een paar rode vlekken. Bij ernstigere luieruitslag kan deze ook al doorgetrokken zijn naar de buik of benen.
Luieruitslag behandelen
Er zijn vele manieren om luieruitslag te voorkomen. Toch krijgen veel baby’s te maken met luieruitslag. Aldanex is de beste crème om luieruitslag te behandelen en te voorkomen. Zo is Aldanex is een geregistreerd medisch hulpmiddel dat de huid van je baby beschermt.
Smeer een laagje Aldanex op de geïrriteerde huid voor het beste resultaat. Deze laag beschermt tegen de inwerking van ontlasting. Hierdoor krijgt de babyhuid de tijd om zichzelf te herstellen. Met de beste crème tegen luieruitslag stop je zo de vicieuze cirkel.
Video
Onze tips
Tip 1
Gebruik babydoekjes zonder alcohol, parfum en andere irriterende stoffen.
Tip 2
Luieruitslag ontstaat onder andere door een vochtige huid. Zorg dus dat de huid goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet. Dep de huid voorzichtig droog met een doekje.
Tip 3
Gebruik geen talkpoeder. Dit zorgt voor een droge huid en is slecht voor de longen. Lees hier alles waarom je geen talkpoeder bij luieruitslag moet gebruiken.
Tip 4
Gebruik een babybillen zalf zoals Aldanex. Aldanex is een zachte, doorzichtige en goed uitsmeerbare crème op basis van dimethicon. Het is parfum- en geurvrij en bevat geen zink. Daarnaast heeft het een superieure kleefkracht ten opzichte van bestaande luieruitslag producten.
Aldanex is speciaal ontwikkeld voor de behandeling en het voorkomen van huidbeschadigingen, met name vochtletsel, waaronder luieruitslag.
Tip 5
De luieruitslag gaat niet weg? Ga dan naar de huisarts. Er kan sprake zijn van schimmelinfectie of eczeem. Lees hier de verschillen tussen schimmelinfectie en luieruitslag.
Veelgestelde vragen
Is er een verschil tussen schimmel en luieruitslag?
Er is een verschil tussen schimmel en luieruitslag. Schimmel houdt langer aan en heeft schilferige randen.
Kan ik talkpoeder gebruiken tegen luieruitslag?
Wij adviseren om geen talkpoeder te gebruiken tegen luieruitslag. Het kan er voor zorgen dat de tere babyhuid uitdroogt. Ook verspreidt er een grote wolk talkpoeder die schadelijk is voor de longen van de baby.
Wordt luieruitslag veroorzaakt door doorkomende tandjes?
Luieruitslag gaat vaak samen met doorkomende tandjes. In deze fase krijgt de baby vaak ook andere voeding. Dit betekent dus dubbel ongemak voor je kindje. Naast een vervelende pijn aan de billen heeft de baby nu ook last van de mond.
Hoe lang duurt luieruitslag?
Luieruitslag komt veel voor bij kleine kinderen. Bij goede behandeling is luieruitslag in de meeste gevallen binnen een aantal dagen te verhelpen.
Wat te doen bij ernstige luieruitslag?
Bij milde luieruitslag heeft je baby last van rode en schrale billetjes. Soms kan het echter hardnekkig zijn en gaat de luieruitslag niet weg. Het kan dat ook ontstekingen, blaasjes of wondjes ontstaan, wat erg pijnlijk kan zijn voor je kindje.
Veelal werken bestaande middelen dan niet. Als ouder kun je soms wanhopig worden als je je kleine zo ziet huilen.