Hoe kan ik de smetplekken bij mijn baby behandelen?

Smetplekken bij je baby schoonmaken is voor veel ouders een uitdaging. De huid goed droog houden – vooral bij de plooien – is het voornaamste remedie tegen deze huidkwaal. Vocht in combinatie met de wrijving van de huid in de huidplooien zijn de bronnen van smetplekken. Door de huid goed droog te deppen pak je het probleem zodoende bij de kern aan. Als hulpmiddel bij het schoonmaken van smetplekken bij de kleine kan je ook Aldanex inzetten. In deze blog alle ins en outs!

Wat zijn smetplekken?

Smetplekken vormen een vervelend kwaaltje waar onder meer baby’s mee te maken kunnen krijgen. Bij smetplekken is sprake van een plaatselijke irritatie van de huid. Deze irritatie ontstaat in de huidplooien van de baby. De huid kan daar niet ‘ademen’ waardoor eventueel vocht niet verdampt, maar achterblijft. De huid wordt hierdoor week en kwetsbaar. Hierdoor kan de huid gaan irriteren en jeuken

Wat is de oorzaak van smetplekken?

Omdat in huidplooien de huid tegen elkaar aan wrijft, ontstaan door de afsluiting van lucht en deze wrijving letterlijk een wond. Extra gevoelig voor smetplekken zijn daardoor de huidplooien die regelmatig vochtig zijn door bijvoorbeeld badderen en urine.

Omdat baby’s veel huidplooien hebben, weten smetplekken hen vaak extra goed te vinden. Wrijving en vocht zijn dus de de grootste oorzaken van smetplekken.

Waar ontstaan smetplekken?

Smetplekken komen meestal in lichaamsplooien voor, bijvoorbeeld bij:

  • Billen; aangezien wrijving en vocht de grootste veroorzakers zijn, vormen volle luiers de ultieme broedplek.
  • Kin, nek hals; wanneer je kind vaak morst met drinken kunnen deze plekken vochtig worden.
  • Knieholtes en de liezen; belangrijke ‘gevarenzones’ die extra goed droog gemaakt moeten worden.

Hoe herken je smetplekken bij je kind?

In het begin stadium zijn smetplekken over het algemeen te herkennen aan een rode, vaak glanzende huid. Een ander kenmerk van smetplekken is dat ze onprettig ruiken. De fijne walm van babygeur maakt plaats voor een onaangename, visachtige geur. Wanneer de huid kapot gaat, oogt de huid als een schaafplek. Als dit zicht ontwikkelt tot een wond, ontstaat het gevaar van infecties.

Het vervelende voor de baby is dat de smetplekken behoorlijk kunnen gaan jeuken. Vaak is een jengelende baby die opeens meer aandacht vraagt dan normaal, een signaal om extra alert te zijn op huidirritaties en eventuele smetplekken. Een extra reden om de smetplekken van de baby dus snel weer schoon te maken!

Tips om smetplekken bij baby’s te voorkomen

  • Huidplooien goed droog maken; Het is dus belangrijk om de huidplooien van de baby goed droog te maken, om zo de plekken waar smetplekken kunnen ontstaan goed schoon te houden. Want wanneer de huidplooien warm en vochtig blijven, kan de huid daar niet goed genezen. Vooral na het badje is het belangrijk dat alle vocht wordt droog gedept.
  • Hydrofiele luier gebruiken; Dit materiaal neemt vocht goed op en is ook lekker zacht. Speciale babykleding die wrijving in de huidplooitjes voorkomt en zorgt dat de huid kan blijven ademen, kan ook helpen.
  • Vaker verschonen; Door zweet en urine is de huid sneller geïrriteerd. Verschoon je baby daarom vaker dan normaal.

Aldanex gebruiken voor het schoonmaken van smetplekken

Ook Aldanex kan worden ingezet bij het schoonmaken van smetplekken. Dit zalfje bouwt een beschermlaag op die de kwetsbare babyhuid beschermt. Omdat Aldanex gemakkelijk is uit te smeren en ook weer simpel te verwijderen is, hoef je de huid van de kleine niet onnodig hard te boenen. Ook is deze crème doorzichtig, waardoor je de voortgang goed in de gaten kunt houden!

Kortom: smetplekken zijn zeer vervelend voor de kleine, maar door de huidplooien droog te houden en regelmatig Aldanex te smeren, kan je de smetplekken bij je baby goed schoonmaken!

Video