Kapotte baby billetjes, wat moet ik doen?
Kapotte billen: luieruitslag?
Een onaangename verrassing wanneer je de luier van je baby afdoet: kapotte billen. Wat is er aan de hand? En hoe kunnen kapotte billen van de baby verholpen worden?
Kapotte billen wijzen al snel richting luieruitslag. Wat begint met een rode, geprikkelde huid kan al snel uitlopen op een schrale huid met opgezwollen bultjes. De babyhuid wordt in de luier langdurig blootgesteld aan vocht. Daardoor wordt de huid week en krijgen urine en ontlasting sneller de kans om in te werken op de huid. Daarbij kan ook wrijving tussen de huid en luier zorgen voor luieruitslag.
Billenzalf bestellen
Is je baby overgegaan op andere voeding?
Is je kindje onlangs overgegaan op andere voeding? Het gebeurt meer dan eens dat luieruitslag ontstaat wanneer je baby andere voeding krijgt. Bij andere voeding wordt de samenstelling van de ontlasting veranderd; deze krijgt een andere zuurgraad. De tere babybillen zijn niet gewend aan deze zuurgraad, waardoor luieruitslag kan ontstaan.
Hoe voorkom ik kapotte billen bij mijn baby?
Zorg in dat geval dat de billen van je baby bij luieruitslag lekker schoon en droog blijven, zodat de kapotte billen weer kunnen helen. Verwissel de luier van je baby regelmatig, ook al is deze nog niet verzadigd. Kom bij een poepbroek snel in actie. De kapotte billen even ontdoen van de luier kan ook zeker geen kwaad! Lees hier meer over het behandelen van luieruitslag.
Het smeren van een laagje Aldanex kan zeker helpen om bescherming te bieden aan de kapotte billen en de inwerking van urine en ontlasting tegen te gaan.
Wat zijn de andere oorzaken van kapotte billen?
Niet alle kapotte billen wijzen op luieruitslag. Zo kan je baby last hebben van een schimmelinfectie. De huid wordt op een gelijkmatige manier vuurrood en er is een schilferig randje te zien. Als je een schimmelinfectie hebt vastgesteld, is het handig om even met de dokter te bellen voor advies.
Ook zijn er nog enkele andere verschijnselen die vaak voor luieruitslag worden aangezien. Ook hierbij is het raadzaam om in actie te komen als je baby kapotte billen heeft.
- Krentenbaard: een besmettelijke, bacteriële huidinfectie die je ook terug ziet op het gezicht en de handjes. Je herkent deze aan puistjes en zweertjes met een gelig korstje. Het is aan te raden om een antibioticazalfje op te halen bij de huisarts.
- Warmte-uitslag; dit ontstaat door warmte en vochtigheid, vooral bij baby’s in de eerste maanden. Het zweet kan niet verdampen en hoopt zich op, waardoor het lijkt alsof er kleine puistjes op de billen zitten. Een bezoek aan de dokter is over het algemeen niet nodig. Meestal verdwijnt het in een paar dagen.
- Tot slot kan dauwworm een oorzaak zijn. Dit zie je echter minder vaak. Dit herken je aan ruwe, rode en (vaak) ronde plekken met witte/gele schilfers. Dit kan ook op het hoofdje van de baby verschijnen. De dokter kan hiervoor een zalf aanraden.
Het is dus niet altijd makkelijk te onderscheiden waar je baby last van heeft als hij kapotte billen heeft. Als het binnen een paar dagen smeren met Aldanex niet verdwijnt, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand dan luieruitslag. Je kunt dan het beste even langs de huisarts gaan voor een diagnose en advies.