Hoe troost ik mijn huilende baby?
Alle baby’s huilen. Soms is dat lastig om te zien als ouder, maar vergeet niet: je baby heeft geen andere manier om te communiceren. Het is daarom belangrijk om te leren herkennen wanneer je baby huilt omdat hij honger heeft, en wanneer hij gewoon even een knuffel wil. Zo heb je steeds beter door hoe je je kindje op elk moment kunt troosten.
Huiltjes herkennen
Meestal huilen baby’s op een andere manier als ze honger hebben, dan als ze het koud hebben, of als ze zich vervelen. Het is dus goed om op te letten wanneer je baby welk geluid maakt. Je kan zeker de verschillende huiltjes van je kindje leren herkennen.
Je kindje kan vele verschillende redenen hebben om te huilen: honger, poepluier, kou of hitte, darmkrampjes, maar ook gewoon een boertje, zich alleen voelen, uit verveling of na een drukke dag. Het is dus nog niet zo eenvoudig hier onderscheid in te maken. En hoe huilt je kindje bijvoorbeeld als hij een poepluier heef en ook moe is? Zet je baby dan in ieder geval goed rechtop, zodat het gehuil er zo goed mogelijk uit kan komen. Meestal krijg je zo door wat er aan de hand is.
Je zult zien: je zal steeds beter en ook eerder doorhebben wat voor huiltje je baby opzet. Zo kun je op den duur je kindje al helpen voor het echte huilen begint.
Je baby troosten
In veel gevallen is een zeer effectieve manier om je baby te troosten de oorzaak wegnemen. Dat betekent dus het verschonen van een luier, voeding geven, een boertje laten, wat warms aantrekken of in bed leggen. In geval van krampjes helpt het soms om het babybuikje zachtjes te masseren, in de richting van de klok. Soms is het echter minder duidelijk waarom je baby huilt. Je kunt dan de verschillende dingen uitproberen die vaak helpen.
- Maak lichaamscontact
Als je baby huilt, is het altijd goed om lichaamscontact te maken, en zo een veilige omgeving te creëren. Laat je baby weten dat je dicht in de buurt bent. Hij ruikt dan je geur, en hoort het kloppen van je hart, wat een rustig en veilig gevoel geeft. Je kunt hem daarbij zachtjes heen en weer wiegen of in een draagzak of -doek dicht bij je houden. Soms voelt je kindje zich gewoon alleen, of verveelt zich, dan zal dit zeker helpen om hem te laten stoppen met huilen. - Zing!
Iets wat ook een vertrouwd gevoel geeft is je stem. Al in de baarmoeder hoorde je baby deze. Het kan daarom geruststellend werken om zachtjes voor je baby te zingen. Zing gerust hetzelfde liedje, dan zal dit een prettige associatie oproepen. - Kom in beweging
Rustige beweging werkt ook geruststellen en veel kindjes stoppen dan met huilen. Als je baby ontroostbaar lijkt, kun je dit dus zeker proberen. Ga een stukje rijden met de kinderwagen, of maak een ritje met de auto. Ook door de kamer dansen vinden veel kindjes leuk: de beweging voelt prettig en het is een leuke afleiding. - Inbakeren
Huilt je baby veel in zijn bedje? Sommige kindjes maken zichzelf steeds wakker omdat ze op moment van inslapen ongecontroleerde bewegingen maken en zo zichzelf wakker maken. Dan is inbakeren wellicht een idee. Veel baby’s vinden het fijn om ingebakerd te worden, waarschijnlijk omdat dit doet denken aan de veilige warme baarmoeder. - Zoek naar ongemakken
Het kan zijn dat er eigenlijk maar iets kleins aan de hand is: een vuiltje in het oog, of een armpje wat klem zit. Je kindje kan dit echter moeilijk duidelijk maken, en gaat daarom huilen. Als je geen andere reden kan vinden waarom je kindje huilt, ga dan op zoek naar dergelijke kleine ongemakken. Grote kans dat je je kindje eenvoudig kan helpen! - Rust
Soms heb je alles geprobeerd maar lijkt niks echt te helpen. Het kan dat je kindje overprikkeld is, of uit zijn doen is. Het is dan vaak het beste om je kindje op zo’n moment rust te geven: leg hem lekker in bed en doe het licht uit. Vaak helpt dat in zo’n geval het beste.