Hoe help ik mijn baby van de hik af?

De hik, iedereen heeft er wel eens last van. Het is een onschuldig maar erg irritant kwaaltje, wat gelukkig weer vanzelf overgaat. Baby’s hebben relatief vaak last van de hik, omdat hun middenrif nog minder ontwikkeld is. Hierbij een aantal tips om je baby dit ongemak zoveel mogelijk te besparen.

Hoe ontstaat de hik?

De hik ontstaat in het middenrif, een grote spier tussen buik en longen die je helpt ademhalen. De hik is een plotselinge, krampachtige samentrekking van het middenrif. Je ademt hierdoor in één keer veel lucht in. Het geluid van de hik ontstaat doordat deze lucht langs je stembanden stroomt. Meestal duurt de hik zo’n 10 tot 20 minuten, maar deze kan ook langer aanhouden.

Wanneer je baby de hik heeft, is de kans groot dat hij te snel of gulzig heeft gegeten of gedronken. Hij zuigt hierdoor ook extra lucht me enaar binnen. Door deze lucht zwelt de maag van je baby op, en drukt deze tegen het middenrif. Het middenrif van kleine kinderen reageert nog makkelijk op prikkels. Deze overprikkeling zorgt dat het middenrif spastisch gaat samentrekken en de hik ontstaat.

Wat te doen om je baby van de hik af te helpen?

De hik is niets ernstig en is, net als bij volwassenen, een ongemak waar je baby geen pijn van heeft. Toch wil je graag helpen natuurlijk. Daarom hierbij een aantal tips:

  • Misschien is het gat in de speen van je baby te groot en zuigt hij daardoor veel lucht mee naar binnen. Check dit even!
  • Je kunt je baby tijdens het voeden al even laten boeren. Dit kan voorkomen dat hij te veel lucht binnenkrijgt. Ook na de voeding moet je baby altijd even een boertje laten.
  • Wanneer je baby rustig is en niet te veel honger heeft zal hij minder gulzig drinken.
  • Wanneer je baby erg snel en gulzig drinkt, kun je even de fles uit zijn mond of hem even van de borst halen om hem een beetje te laten kalmeren. Daarna kun je rustig doorvoeden.
  • Soms helpt het om je baby nog wat laat drinken als hij de hik heeft.
  • Dat je baby huilt van de hik is niet abnormaal; de hik is tenslotte niet erg aangenaam. Probeer hem zoveel mogelijk af te leiden door met hem te kletsen of spelen.

Wat moet je niet doen als je baby de hik heeft?

  • Laat je baby niet schrikken; het is nooit een goede oplossing om je baby opzettelijk aan het huilen te maken of bang te maken.
  • Probeer de hik niet te laten stoppen door op de ogen of op het fontanel te drukken
  • Trek niet aan het tongetje van je baby
  • Sommigen raden aan om je baby suiker te geven. Pas hiermee op, want suiker is slecht voor de gezondheid van je kindje en kan verslavend werken.