Baby 6 maanden eten
Wist je dat je baby ‘oefenhapjes’ met vast voedsel nodig heeft als het zes maanden oud is? Op deze leeftijd is het belangrijk dat je kindje zijn of haar mond anders leert te gebruiken. Kauwen, speeksel vormen en doorslikken is veel moeilijker dan het drinken van borstvoeding of flesvoeding! In dit artikel lees je welk eten jouw baby het beste kan eten als het 6 maanden oud is.
Wat geef je als oefenhapje?
De meeste ouders geven om te beginnen groenten en fruit met zachte smaken. Bij groenten kun je dan denken aan gestoomde of gekookte bloemkool, aardappelen, pompoen, broccoli, worteltjes, courgette, boontjes, rauwe komkommer en rauwe tomaat. Denk bij fruit bijvoorbeeld aan banaan, peer, perzik, meloen, gekookte of rauwe appel, abrikoos, avocado, mango en pruim.
Geprakt of in stukken?
Je kunt groenten en fruit eerst fijn of wat grover prakken voordat je het aan je kindje geeft, maar dat is niet per se nodig. Geef eens een stronkje gekookte bloemkool of een gekookt worteltje aan je baby. Fruit is bij uitstek geschikt om in handzame stukken te geven. Zorg er wel voor dat je de schil en pitjes van de groenten en het fruit verwijdert. Hoewel je baby van 6 maanden oud nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt je kindje met z’n kaken en dat is goed voor z’n mondspieren. Deze manier van oefenen met eten heet de Rapley-methode.
Het wordt geheid een rommel, maar het is goed voor je kindje om te ontdekken hoe het moet eten. Van het bord naar het handje en in het mondje, sabbelen, proeven, proberen te kauwen; wat een belevenis!
Blijf er wel bij als je een stuk fruit of groente hebt gegeven. Omdat je baby’tje nog niet veel geoefend heeft kan het zich gemakkelijk verslikken. Des te belangrijker is het dus om samen veel te oefenen met eten.
Laat je kindje vooral mee-eten van je eigen bord. Door je baby mee te laten eten maak je er meteen iets gezelligs van en komt de nadruk minder op het eten zelf te liggen.
Baby 6 maanden eten: even wennen
Waarschijnlijk trekt je kindje een vies gezicht of spuugt het zelfs iets uit als het van het eten proeft, want het moet zowel wennen aan de smaak als aan de structuur. Van romige zoete moedermelk of oplosmelk die zo naar binnen glijdt, naar een gekke substantie met een heel bijzondere smaak waar je kindje op moet kauwen! Dit is dus helemaal niet raar.
Onthoud dat het om oefenen gaat; je baby heeft vanaf 6 maanden qua voedingswaarden aan de melkvoeding nog steeds genoeg. Dwing je kindje dus niet om te eten en geef het ook geen complimentjes als het wel iets opeet. Dan heb je kans dat je baby’tje eet omdat jij dat wilt, terwijl je juist wilt dat het ontdekt dat eten lekker is en leuk!
Op welk tijdstip geef je hapjes?
Je baby van 6 maanden heeft waarschijnlijk tussen twee melkvoedingen in het meest zin in een oefenhapje, omdat het dan ontspannen is en geen enorme trek meer heeft.
Wat geef je niet?
Geef je baby van 6 maanden geen eten met toegevoegd zout en suiker, honing, rauwe vlees of vis, melkproducten en andere zuivel, of lever. Voor de rest kan je je kleintje gewoon mee laten eten met de gezonde dingen die jij eet!
Pas op voor luieruitslag
Wanneer je kindje anders gaat eten wordt de ontlasting ook anders. Om te voorkomen dat je baby luieruitslag krijgt door de andere ontlasting, smeer je het best bij iedere schone luier een dun laagje Aldanex op de tere babybilletjes. Lees hier hoe Aldanex werkt.