Babykwaaltjes: luieruitslag en diarree

Babykwaaltjes; elk kindje heeft er last van. En meestal is er niets ernstigs aan de hand. Maar dat neemt niet weg dat je kleine veel huilt, en er zichtbaar last van heeft. Bovendien zorgen babykwaaltjes vaak voor nachtelijke huilbuien, waardoor je zelf ook slaap tekort komt of zelfs op je tandvlees loopt.

Met name het babybuikje is nog erg gevoelig, doordat de darmpjes nog volop in ontwikkeling zijn. Dit kan leiden tot babykwaaltjes als darmkrampjes, verstopping of diarree. Hieronder wat tips hoe je zoveel mogelijk de pijn en het ongemak van deze babykwaaltjes kunt verzachten.

Darmkrampjes

Wanneer je baby om beurten optrekt en strekt, en steeds plotseling begint te huilen, heeft hij of zij waarschijnlijk last van darmkrampjes. Kindjes hebben vooral last van krampjes tot een maand of 3-4, daarna veel minder. Een veelgehoord babykwaaltje, en niets ernstigs, maar wel erg vervelend. Tips om dit babykwaaltje te verminderen en de pijn wat te verlichten:

  • zorg voor regelmatige voeding en neem de tijd voor zowel het drinken als een boertje. Te snel drinken vergroot de kans op dit babykwaaltje.
  • bij flesvoeding: zorg dat je kindje geen lucht via de speen binnenkrijgt. De speen moet hiervoor steeds goed met melk gevuld zijn.
  • geef de kleine een buikmassage door ronde bewegingen te maken met de klok mee.
  • “fiets” met de beentjes van je baby. Op deze manier ontsnapt wat lucht uit het buikje.
  • zorg voor ontspanning door een warm bad of het dragen in een draagzak (de ronde houding vinden baby’s vaak prettig).

Verstopping

De stoelgang van elk kindje verschilt. Als je baby niet elke dag moet poepen, is er dus niet meteen sprake van een babykwaaltje. Ook verschillende keren ontlasting per dag is heel gewoon. Belangrijk is het dat de kleine geen last heeft van de stoelgang. Wanneer dat wel zo is, spreken we van verstopping. Je kunt dit babykwaaltje herkennen aan huilen bij het produceren van een poepluier, het kost veel moeite om te poepen of er komen vooral windjes. Verstopping heeft vaak te maken met voeding:

  • dit babykwaaltje komt vaker voor bij flesvoeding: zorg dat je de goede dosering gebruikt en doe eerst het water, en dan het poeder in de fles om goed te laten mengen.
  • vul eventueel de flesvoeding aan met wat water tussendoor, of voeg 10-20 ml extra water toe aan de voeding.
  • bij borstvoeding: leg je baby wat vaker aan.
  • bij de overgang naar vaster voedsel komt dit babykwaaltje regelmatig voor. Neem een week of twee om te wennen, dan zal de ontlasting verbeteren.

Diarree

We spreken van diarree als je baby last heeft van grote hoeveelheden waterdunne ontlasting. Op zich is dit babykwaaltje niet erg, maar je kindje kan gemakkelijk uitdrogen door het vele vochtverlies. Tips bij diarree:

  • blijf doorgaan met het geven van voeding. Bij borstvoeding kun je wat vaker, maar korter aanleggen. Bij flesvoeding kun je kleinere hoeveelheden in een keer geven (neem wel 2-3 uur rust tussendoor).
  • zo nodig kun je wat ORS toedienen tegen uitdroging. Dit is een mengsel van suiker en zout, en is verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
  • wanneer de diarree, en met name uitdrogingsverschijnselen aanhouden, is het verstandig advies in te winnen bij de huisarts.

Luieruitslag

Een vervelend gevolg van diarree is vaak luieruitslag, een van de meest voorkomende babykwaaltjes. Door de veelvuldige ontlasting, komen de babybillen veel in aanraking met agressieve stoffen die de huid aantasten. Een pijnlijke rode huid, soms met blaasjes, schaafwondjes of ontsteking kunnen het gevolg zijn.

Juist dan is het belangrijk om je kindje zeer regelmatig te verschonen en voorzichtig schoon te maken met lauw water. Een flinke laag Aldanex kan vervolgens zorgen dat de babybillen beschermd worden voor verdere inwerking van ontlasting. Zo krijgt de huid de gelegenheid om zichzelf te herstellen en zal dit babykwaaltje binnen enkele dagen verminderd zijn.

Ook kun je Aldanex gebruiken om dit babykwaaltje te voorkomen. De luieruitslagcreme vormt als het ware een barrière tegen inwerking van stoffen uit ontlasting en urine. Lees hier meer over de werking van deze luieruitslagcreme.