Zelf een babymassage geven

Steeds meer moeders zien het voordeel van een babymassage: het maakt je kindje rustig en laat hem lekker slapen en is bovendien goed voor de ontwikkeling van de tastzin, en kan buikkrampjes verlichten. Bovendien is het zowel voor jou als je baby erg fijn en stimuleert deze liefdevolle aanraking de hechting. Je kunt een cursus volgen om te leren hoe je een babymassage geeft, maar dat is niet noodzakelijk. (cursus babymassage winnen? Bekijk onze actie!)Wanneer je goed let op de reactie van je kindje, en niet te hard masseert dan kun je dit ook erg goed zelf. Je kunt al beginnen met babymassage als je baby zes weken oud is.

Zo geef je een babymassage

Zorg allereerst voor een rustige omgeving, die comfortabel en warm genoeg is; zo’n 22 – 24 graden. Een aankleedkussen of deken is een prettige zachte ondergrond voor je baby. Zorg ook dat je baby veilig ligt. Wanneer je baby helemaal bloot is, hebben jullie het meeste huidcontact. Dit is dus aan te raden bij het geven van de babymassage. Houd wel een handdoek bij de hand voor ongelukjes. Je kunt speciale baby-massage olie gebruiken voor het masseren van je kindje. Masseer je baby niet te snel na de voeding – dit kan onprettig zijn en misselijkheid opwekken.

Zorg ook dat je zelf lekker ontspannen bent als je aan de massage begint: dit geef je namelijk door aan je kindje. Doe ringen, armbanden en horloge af – die zijn niet prettig in de aanraking en zorg voor lekkere warme handen.

De belangrijkste “regel” bij babymassage is: experimenteer en kijk wat je baby prettig vind. Kindjes zijn verschillend en vinden verschillende dingen fijn. Probeer uit of hij het fijn vindt als je met lange bewegingen streelt, kleine cirkeltjes maakt, en wat minder of wat meer druk geeft en zie hoe hij reageert op aanraking van verschillende lichaamsdelen. Masseer langzaam en ritmisch, dit zal hem laten ontspannen.

Hoe geef je een babymassage?

Je kunt de babymassage het beste langzaam opbouwen. Bij jonge kindjes (tot een week of 6) gaat het vooral om lichaamscontact: zacht strelen is genoeg. Later kun je experimenteren en wat meer druk uitoefenen. Een babymassage duurt over het algemeen een minuut of 20. Bouw ook dit op: begin met een minuut of 5 en kijk hoe je baby reageert. Let op signalen als het wegdraaien van het hoofdje, druk bewegen of huilen. Wanneer dit aanhoudt kan het zijn, probeer dan wat anders. Blijft dit zo, dan kan het zijn dat dit geen goed moment is voor je kindje. Je kunt het op een ander tijdstip nog eens proberen.

Houd tijdens de babymassage zoveel mogelijk lichaamscontact en oogcontact. Als je wat wil pakken, doe dit dan met een hand om het contact voortdurend in stand te houden.

Na de massage kun je je baby nog even in bad doen om de babyolie af te spoelen. Pak hem vervolgens lekker warm in en geniet samen nog even na van dit intieme contact.