Smetplekken behandelen met Aldanex
Aldanex wordt door vele ouders naar volle tevredenheid gebruikt bij luieruitslag. Maar jonge baby’s krijgen vaak eerder te maken met smetplekken. Ook voor het behandelen van smetplekken is Aldanex zeer geschikt. Deze blog behandelt de symptomen van smetplekken, legt uit wat u kunt doen om de huidaandoening te voorkomen (spoiler: dit lukt waarschijnlijk niet) en hoe u smetplekken kunt behandelen.
Een bekende huidaandoening bij baby’s is luieruitslag. Hoewel smetplekken en luieruitslag niet hetzelfde zijn, hebben ze wel gelijkenissen. Zo zijn ze beide gerelateerd aan de schimmel die candida albicans heet (Lees ook de blog “Wat is de relatie tussen candida en luieruitslag?”). Een ingewikkelde naam die u snel weer mag vergeten.
Om alle moeilijke termen maar gehad te hebben, vertellen we u ook meteen dat de officiële medische termen voor smetplekken intertrigineus eczeem of intertrigo zijn. Maar geen zorgen, vanaf nu houden we het gewoon weer bij de benaming ‘smetplekken’.
Hoe herken ik smetplekken?
Smetplekken zijn plaatselijke irritaties van de huid. Vaak niet heel scherp begrensd, en altijd voorkomend in huidplooien. Favoriete plekken zijn hiermee de liezen, oksels en ellebogen. Ook de plooien bij de nek en hels, achter de oren en bij de kin zijn geregeld slachtoffer. Wanneer het bij de billetjes voorkomt, noemen we het al snel luieruitslag.
Bij smetplekken is de huid is aan weerszijden van de plooien rood en geïrriteerd. Het ziet eruit als een soort schaafword. Deze wond kan zich ontwikkelen tot een infectie. De irritatie ontstaat door een combinatie van warmte, wrijving en vocht. Dit kan transpiratievocht zijn, maar bij baby’s is het vooral het vocht dat achterblijft nadat hij of zij lekker gebadderd heeft, na het verschonen van de luier of wanneer de kleine gespuugd heeft.
Ook zult u merken dat de kleine last heeft van jeuk en dat de huid pijnlijk kan zijn. Zeker als de huid opengaat en er zich kloofjes vormen. Uw gezichtsvermogen is echter niet het enige zintuig dat smetplekken kan vaststellen. Smetplekken gaan namelijk geregeld samen met een onprettige geur. Uw reukzin zal dus ook geprikkeld gaan worden.
Hoe smetplekken te voorkomen?
Al met al zijn er dus genoeg redenen om proberen te voorkomen dat uw baby last gaat krijgen van smetplekken. Om een mogelijke illusie uit de wereld te helpen: helemaal voorkomen gaat u het waarschijnlijk niet. Omdat de baby zoveel huidplooien heeft, schuurt de huid of veel plaatsen tegen elkaar. Hierdoor zijn baby’s gewilde slachtoffers.
Maar om te voorkomen dat deze schuurplekken zich echt ontwikkelen tot branderige plekken, kunt u wel een aantal acties ondernemen. Belangrijk is om de huid goed schoon te maken en vooral zo droog mogelijk te houden. Hydrofiele luiers zijn hierbij voor veel ouders een uitkomst. Dit materiaal neemt vocht goed op en is ook lekker zacht. Probeer daarnaast de huid goed te laten luchten.
Aldanex als wapen tegen smetplekken
Een ander hulpmiddel om smetplekken te behandelen is Aldanex. Aldanex kunt u niet alleen inzetten voor het behandelen van smetplekken. Het zalfje helpt ook om te voorkomen dat uw kleine last krijgt van smetplekken. Aldanex bouwt namelijk een beschermlaag op die de tere babyhuid beschermt.
Een recensie die is achtergelaten op de website van Aldanex verwoordt de voordelen van Aldanex bij het behandelen van smetplekken zeer treffend:
“De tube is hygiënisch en gemakkelijk in gebruik. [De zalf] smeert goed, ruikt niet en is ook nog eens gemakkelijk te verwijderen om de huid weer schoon te kunnen maken.”
Bekijk de hele recensie via deze link.
Deze moeder had al van alles geprobeerd om haar baby van de vervelende smetplekken af te helpen, maar niets hielp. Tot zij op Aldanex werd gewezen. En ook niet onbelangrijk: al na een dag smeren is er vooruitgang. Snel dus weer een stralende baby met Aldanex!