Een grote uitdaging: baby met luieruitslag laten doorslapen

Wanneer de baby ’s nachts kan doorslapen is een grote mijlpaal bereikt. Eindelijk komt er een einde aan de gebroken nachten en het ‘normale’ dag- en nachtritme komt weer dichterbij. Luieruitslag kan dit proces echter verstoren. Een baby met luieruitslag slaapt vaak onrustiger waardoor doorslapen moeilijker wordt. In deze blog een aantal tips om een baby die geplaagd wordt door luieruitslag toch te laten doorslapen!

Door de luieruitslag is de baby veel aan het jammeren en huilen en de luier moet vaak en extra snel verschoond worden. Maar de huidirritatie beïnvloedt niet alleen het gedrag van de baby overdag. Ook de nachten worden onrustiger wanneer de kleine last heeft van luieruitslag. De kans dat de baby kan doorslapen wordt dan kleiner. Gebroken nachten liggen dus in het verschiet.

Luieruitslag en doorslapen

Luieruitslag kan het dag- en nachtritme van het huishouden behoorlijk gaan domineren. Aangezien dit ritme met een jonge baby toch al behoorlijk verstoord is, kan dit zeer vervelend zijn. Zowel voor de baby als voor de ouders. Nu is het laten doorslapen van de baby in de eerste maanden sowieso een geduldige zaak. Vaak wordt gesteld dat kinderen vanaf ongeveer zes maanden zouden moeten kunnen doorslapen. Onder doorslapen wordt over het algemeen verstaan dat een baby slaapt van de laatste voeding rond een uur of 12 uur, tot de eerste voeding rond 6 uur ’s morgens.

Baby’s die toch al de neiging hebben om ’s nachts een aantal keer wakker te worden, zullen dit alleen maar meer hebben als zij ook nog eens geplaagd worden door luieruitslag. De irritatie kan een extra prikkel zijn om ’s nachts wakker te worden en het weer in slaap vallen wordt er ook lastiger door. Stel jezelf maar eens voor dat je weer in slaap moet vallen terwijl je huid steeds irriteert!

Er zijn veel tips om de slaap van de baby te bevorderen. Ook in het geval van luieruitslag staan deze tips nog overeind, al zal de kans op slagen logischerwijs minder groot zijn omdat de luieruitslag een bijkomende verstorende factor is. Bekende tips zijn het creëren van een ritueel voor het slapen gaan, zorgen voor een vast slaapritme, de kamer goed donker maken en het voorkomen van veel prikkels voor het slapen gaan. De combinatie van luieruitslag en doorslapen maakt dat het nog belangrijker wordt om bovenstaande tips consequent uit te voeren. Alle beetjes zullen immers helpen!

baby met luieruitslag laten doorslapen

Luieruitslag verhelpen om doorslapen te stimuleren

Het belangrijkste om de nachtrust en het doorslapen van de baby te herstellen is om de luieruitslag zo snel mogelijk te verhelpen. Al eerder schreven we hier een blog over (wat te doen bij luieruitslag). Belangrijk is om de vieze luier zo snel mogelijk te verschonen. Zo krijgt de urine en ontlasting niet de kans de geïrriteerde huid nog verder te irriteren. Ook het regelmatig smeren van Aldanax is een effectieve manier om de luieruitslag effectief aan te pakken.

Voor het slapen gaan de luieruitslag uitgebreid behandelen zal de kans dat de baby doorslaapt vergroten. Spoel of badder de kleine voor het slapen gaan met lauw warm water, dep de huid vervolgens voorzichtig schoon. De huid droogwrijven kan de kwetsbare huid alleen maar verder kapot maken. Smeer vervolgens Aldanex op de geïrriteerde huid en doe een schone luier om. In combinatie met de eerder genoemde slaaptips, is de kans dat de baby nu ondanks de luieruitslag kan doorslapen het grootst!