Beginnen met babyvoeding

Vanaf een maand of vier kun je beginnen met babyvoeding: het voorzichtig opbouwen van hapjes pap, groente en fruit. Wanneer jij en je kindje hier aan toe zijn natuurlijk. Zo leert je kleine nieuwe smaken kennen, maar dit wordt ook aangeraden door de JGZ (Jeugd Gezondheidszorg) om allergieën te voorkomen. Waar moet je op letten wanneer je begint met babyvoeding? En wat kun je het beste te eten geven? We geven je een aantal tips.
Babyvoeding: een compleet nieuwe ervaring
Beginnen met vaste(re) babyvoeding is voor je kindje een hele ervaring. Nieuw smaken, maar ook een nieuwe textuur, geur en een andere manier van eten. Eten wordt zo een hele nieuwe belevenis. Het is daarom goed om dit langzaam op te bouwen, zowel qua smaak als textuur.
Ook eten met een lepel is volledig nieuw voor je kindje. Gebruik hiervoor een plastic babylepel, geen metalen lepel. In het begin zal hij vooral zuigen op de lepel, zoals hij gewend is. Laat je baby lekker kliederen, zo leert hij het beste. Haal bijvoorbeeld de lepel niet langs het gehemelte, maar laat hem zelf de babyvoeding van de lepel af happen. Zo leert je kindje zelf zijn mondspieren gebruiken. Ook is het goed om hem als snel zelf de lepel te laten vasthouden, om ook te leren deze zelf naar zijn mond te brengen.
In het begin zal je baby maar een of een paar hapjes eten van de nieuwe babyvoeding. Maak je hierover niet ongerust: elk kind reageert anders en de een went sneller aan vastere babyvoeding dan de ander. Tot zes maanden blijft de belangrijkste voeding voor je kindje borst- of flesvoeding. Overleg met het consultatiebureau hoeveel je baby hiervan nog nodig heeft naast de babyvoeding.
Welke babyvoeding geef ik mijn kind?

De eerste regel is dus: langzaam opbouwen. Ook is het verstandig om bepaalde ingrediënten links te laten liggen wanneer je met babyvoeding begint. Andere ingrediënten zijn juist erg geschikt om je kleine aan te laten wennen.
Pap
Wanneer je start met babyvoeding, wordt aangeraden om met rijstebloempap te beginnen. Dit bevat geen gluten, is makkelijk te verteren en heeft geen erg sterke smaak. Baby’s zijn tot een maand of zeven vaak overgevoelig voor gluten en kunnen last van de darmpjes krijgen. Begin met een dunne pap met veel melk. Begin daarbij met babyvoeding op een rustig moment, in een vertrouwde omgeving, en wanneer je kleine in een goed humeur is.
Na de rijstebloempap kun je rustig starten met het toevoegen van groente en fruit aan de babyvoeding. Uit onderzoek blijkt dat de vroege eetgewoonten die een kindje met babyvoeding worden aangeleerd, invloed hebben op de latere eetvoorkeuren. Het wordt daarom aangeraden om met groenten te starten. Kinderen die beginnen met groente- in plaats van fruithapjes, waarderen dit op latere leeftijd meer.
Groente
Begin bij het geven van babyvoeding altijd met één smaak tegelijk, zodat je baby kan wennen. Je kunt wel smaken per dag afwisselen, maar wacht nog even met mengen. Goede groenten om mee te starten zijn wortel, bloemkool of sperziebonen. Deze groenten hebben een relatief zachte smaak en bevatten vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Geef bijvoorbeeld op maandag worteltjes, op dinsdag bloemkool en woensdag sperziebonen, waarna je op donderdag weer worteltjes geeft. Na een week of twee afwisselen van zo’n drie groentesoorten kun je hier een volgende smaak aan toevoegen aan de babyvoeding. Andere groenten waar je goed mee kunt beginnen zijn broccoli of aardappel.
Kook of stoom de groente van tevoren en pureer het dan met een keukenmachine of staafmixer. Stomen heeft de voorkeur omdat vitaminen en mineralen zo het beste behouden blijven. Omdat je kindje nog weinig eet per dag, kun je bereide babyvoeding prima invriezen. Zo kun je even vooruit.
Pas op met nitraatrijke groente in de babyvoeding. Deze stof wordt tijdens het koken omgezet in nitriet, een stof die schadelijk kan zijn voor jonge baby’s en ademhalingsproblemen veroorzaken. Wacht daarom een paar maanden met het geven van bijvoorbeeld spinazie, andijvie, sla- en koolsoorten, rode bietjes. Ook groente die je voor jezelf hebt gekookt zijn vaak geen goede babyvoeding: hieraan is zout toegevoegd. Dit belast de nieren van je baby te veel.
Fruit
Ook met fruit is het goed om met zachte smaken te beginnen, zoals banaan, peer of appel. Fruit is makkelijk te verteren, en bevat essentiële vitamines en mineralen. Bovendien is de natuurlijke zoete smaak van fruit lekker, wat het een goede start maakt voor het geven van babyvoeding. De appel kun je even koken appelmoes, zodat je baby dit beter kan verteren. Voeg geen suiker toe aan de appelmoes. Je kindje krijgt hier snel te veel van binnen en zo raakt hij hier te veel aan gewend. Na een paar weken afwisselen met fruitsoorten, kun je ook hier smaken aan toevoegen, zoals meloen of perzik.
Voor zowel groente als fruit geldt dat je de babyvoeding in het begin kunt verdunnen met wat melk, zodat je kleine het makkelijk kan verwerken. Wanneer je baby dit moeiteloos eet kun je de textuur langzaam opbouwen naar wat grover fijngemalen. Dit is meestal rond 7 à 8 maanden.